Julmarknad i Gdansk år 2023

written by Maciek Bogdanski

Programmet för Gdansk julmarknad 2023 har nyligen offentliggjorts, så vi känner mer eller mindre till detaljerna kring evenemanget. Den kommer att starta den 24 november (vilket är en vecka senare än vad som tidigare meddelats) och pågå fram till den 23 december.

Gdansk julmarknad

Julmarknaden i Gdansk är inte lika känd som sin motsvarighet i Berlin, men har blivit mer och mer populär under de senaste åren. Den är mindre och mindre välbesökt än St. Dominics Fair som äger rum under sommaren, men lockar ändå medborgare och turister till stadens centrum. Julmarknaden i Gdansk kom på andra plats i tävlingen Europas bästa julmarknad 2023. I år startar julmarknaden i Gdansk den 24 november och pågår till den 23 december. I motsats till Dominikanski Fair, som är spridd över hela Main och Old Town, är Gdansk julmarknad huvudsakligen koncentrerad till Targ Weglowy och Wyzynna Gate. Även om det inte är officiellt tillkännagivet kommer det förmodligen att hända något på Forum Shopping Mall Courtyard.

Öppettider

Stånden på julmarknaden kommer att öppna under följande timmar:

Söndag-torsdag: 12:00-20:00
Fredag-lördag: 12:00-21:00

Men om det finns gott om köpare kommer de att hålla öppet längre.

Gdansk Mystic Festival 2024
Read also
Booking.com

Julmarknaden i Gdansk – plats

Nedan presenterar vi kartan över julmarknaden i Gdansk år 2023:

Julmarknad i Gdansk 2023 karta
Julmarknad i Gdansk 2023 karta (fot. archiwum MTG www.bozonarodzeniowy.pl)

I allmänhet kommer julmarknadsplatsen att delas in i tre områden:

Kolmarknaden (Targ Weglowy)

Kolmarknaden är hjärtat i julmarknaden. Förutom underhållande attraktioner och en scen hittar du här utsökt mat från världens alla hörn och regionala livsmedel. Zon med food court och livsmedelsbutiker

Rustkammaren för konst och hantverk (Wielka Zbrojownia)

The Armoury är en plats där konstnärer och hantverkare presenterar sina unika produkter, ofta framtagna speciellt för mässan och endast tillgängliga på mässan. Zon för konstnärer och hantverkare

Mässgator – Przedbramie, Boguslawskiego och Tkacka

Mässans gator är fulla av julmagi och är det bästa stället att hitta unika presentidéer, jultillbehör eller dekorationer samt lokala livsmedel. Zon för Hantverk och livsmedelsprodukter, food court

Julmässan i Gdansk - Stånd
Julmässan i Gdansk – Stånd

Huvudsakliga evenemang och aktiviteter på julmarknaden i Gdansk

Stora scenen

Konsert tisdagar

På tisdagar kommer musikfans att kunna lyssna på julkonserter. Uppträdande kommer att vara: Slavic Soul Christmas Band, Gospel Carolling och Carolling with the GUMED Choir.

Nyttårsfeiring i Gdansk i 2023
Read also

Sjungande onsdagar

På onsdagar kan besökarna ta mikrofonerna och sjunga de vackraste polska och utländska julhitsen på en julkaraoke.

Magiska torsdagar

På torsdagar kommer det att finnas överraskningar för ögat: Eldteater eller parader. Det kommer att vara en öppen dag för marknadsföring av skolor och institutioner, med eftermiddagsaktiviteter för barn och vuxna, till exempel dansskolor som kan organisera shower med sina elever.

Fredagar med skoj

På fredagar bjuds de minsta på animationer med Academy of Fun and Education Exclamation, och de äldre på en dansfest med festliga DJ-set.

Överraskningslördagar

Lördagarna är öppna för partners och kulturinstitutioner. Vi kommer bland annat att få se Uppträdanden av Gdansk Song and Dance Ensemble och Neptune. Det kommer att finnas områden för välgörenhet och volontärarbete. Jultomten och mässans officiella maskotar, herr och fru Orzechowski, kommer också att dyka upp på scenen och bara vänta på att få ta ett foto med besökarna eller spela in julhälsningar.

Familjesöndagar

Söndagar är en tid för nära och kära. Barn och deras föräldrar kommer att kunna se pjäser och delta i animationer som framförs av Qfer Theatre, lyssna på Carol-sång med Carillon eller ha kul med Caritas. Detta kommer att främja volontärverksamhet och glädjen i att dela med sig av det goda.

Den stora rustkammaren

Verkstad

Alla som gillar hantverk och att spendera tid kreativt kommer att hitta sig själva i julverkstaden på Armoury!

St. Dominikus Fair i Gdansk i 2024
Read also

Det kommer att vara möjligt att göra juldekorationer med Gdansk Archipelago of Culture eller julkransar med de statliga skogarna. Hantverksworkshops kommer också att hållas av det lokala integrationscentret för personer med mentala handikapp – med dessa aktiviteter vill vi integrera det lokala samhället, uppmuntra besökare med begränsningar att leka tillsammans och stödja denna förening.

Område för avslappning

I Grand Armoury kommer en unik chillout-zon med många attraktioner att förberedas.

Genom hela julmarknadsområdet

30 november 2023.

Fire Theatre – föreställning

Från den 1 till den 23 december 2023.

Öppna luckorna i adventskalendern

14 december 2023.

Teaterparaden GAK

Möten med jultomten!

Under mässan kommer du att kunna träffa jultomten, som har kommit hela vägen från norr speciellt för dig, lyssna på dina drömmar om presenter och posera för julfoton.

Du hittar tomten i den stora konstrustkammaren, på huvudscenen eller i tivolit beroende på evenemangsprogrammet.

Särskilda områden

Julmarknaden i Gdansk kommer också att ha särskilda områden:

Tomtens hörna (Mikolajowy Zakatek

På Targ Weglowy

Under julmarknaden råder det ingen brist på platser där du kan träffa jultomten! I mitten av julmarknadsscenen kan du se St Nikolaus lysande tron. Bland tomtens attraktioner hittar du också en gigantisk snöboll med en extra attraktion – tack vare en specialcykel kommer marknaden verkligen inte att få slut på snö! Tomten kommer också att erbjuda en tur i sin släde – för resenärernas säkerhet kommer han att göra det med en speciell simulator.

Gdansk Mystic Festival 2024
Read also

Moose’s Corner (Los Lucek)

På Boguslawskiego Street

Han är anledningen till att många av stamgästerna på julmarknaden kommer för att se den! Lucek the Moose kommer att roa alla med sina originella gåtor. Han älskar barn – med ömsesidighet – och introducerar dem till Bogusławski-mässans värld på ett glatt sätt. I huset där han bor kommer vi att köpa julklappar som skapats direkt från hjärtat.

Konstnärligt hörn (Artystyczny Zakątek)

Inuti den stora rustkammaren

The Great Armoury är en vacker byggnad i Gdańsk som också döljer semesterns magi. Här inne kan du ofta hitta verk av studenter från Academy of Fine Arts. Det finns något för alla i den konstnärliga hörnan – unika smycken, handgjorda prydnadsföremål och för de yngsta….misi gate! Olika julverkstäder kommer att hållas där – detaljer i mässans program.

Angel Corner (Anielski Zakatek)

Tkacka gatan

Det är här ni blir julänglar – vi hoppas att änglastämningen stannar kvar hos er så länge som möjligt. Ta ett foto vid de vackra vingarna och visa upp din änglalika själ.

St. Dominikus Fair i Gdansk i 2024
Read also

En julresa med Ambersky

Targ Węglowy

Ett hörn med underbar underhållning före jul. Det är här som mässans karusell kommer att stå. Den nya konstruktionen kommer till oss 2023 direkt från fabriken i Italien! Det är på den som vi kommer att kunna njuta av en bekymmersfri snurrning – ofta i takt med snöflingor som faller från himlen – mellan julklappsinköpen. Eller kanske är det på karusellen som du kommer på en okonventionell julklapp?

Matservering

Men julmarknaden handlar inte bara om shopping och underhållning. Här finns också en food court med snacks från hela Europa, t.ex. spanska churros, ungerska Langos och tyska Bratwurst. Naturligtvis kommer det också att finnas polsk och kasjubisk mat och dryck (varmt vin!) för att värma upp dig under den kalla kvällen.

Julmässan i Gdansk - Food Court
Julmässan i Gdansk – Food Court

Advent Gate med kalender

Detta är första gången en 5 meter hög, adventsljusstakeformad port kommer att presenteras på mässan. Varje dag från den 1 till den 23 december klockan 18 kommer ett fönster i adventsporten att öppnas och visa upp en julklapp.

Julmarknad i Gdansk - adventslucka
Julmarknad i Gdansk – adventslucka

Andra julmarknader i Polen

Många städer i Polen organiserar sina julmarknader. Läs också våra artiklar om julmarknader i Wroclaw, Krakow och Poznan.

You may also like

Leave a Comment